mandag den 10. oktober 2011

Raku på slottet

Endnu en udendørs brænding var del af kurset på Engelsholm. Raku!


Det er simpelthen en af mine ynglingsbeskæftigelser at brænde raku, for jeg ved aldrig hvordan resultatet bliver. Godt eller total fiasko ? Det ser man først når emnet kommer op ad tønden.

Vi brændte med gas i en isoleret olietønde, da vores træfyrede raku-ovn, som jeg var med til at bygge sidste år, desværre var pillet ned igen :(

Tønden fyldes med forglødede, glaserede emner, gassen tændes, låget lukkes og gassen brænder temperaturen op på 800-1000 grader.


Når glasuren så er smeltet ud og er fin blank, slukkes gassen og emnerne tages op med en voldsom tang, stadig rødgloende, knitrende og vandvittigt varme.

Emnerne køles ved at vifte den lidt i luften inden de ligges i ildfaste beholdere med savsmuld og smulden bryder i brænd. Ilden kvæles ved at lægge låg på og denne "kvælning" kan danne spændende efekter i glasuren.

Efter et stykke tid tages emnerne op af ønden og kan nu køles helt af. Som det fremgår af billedet ovenover, er emnerne stadig rygende varme. Nogle vælger at lynafkøle emnerne i vand, - dette kan især være en ide, hvis emnet er lavet som "nøgen raku", hvor det er meningen af glasuren skal springe af emnet igen efter brændingen. Vi lod emnerne køle i en stak sand og jeg brugte det våde sand til at rense det værste sod af igen.

Her pjaskes vand på en skål lavet i nøgen raku. Se hvordan den sort glasur skaller af, når vandet rammer skålen og nærmest eksploderer.
Den færdige skål mangler blot at blive poleret op med bivoks.


  Nederst et billede af nogen af de færdige resultater. Nærmere billeder kommer på et senere tidspunkt.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar